La història del foc a Xile

El grup de recerca GRAM del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona ha publicat  junt amb la Universitat de Xile, un estudi que analitza el fenomen dels incendis forestals a Xile.

  • El treball analitza les causes i els efectes d’aquests incendis en el sòl, la vegetació i la població en les últimes dècades a aquest país sud-americà, a partir de publicacions prèvies sobre la història dels incendis.
  • També avalua un sistema xilè de predicció de risc per incendis anomenat KITRAL, que vol dir «foc» en la llengua de la comunitat Mapuche.

El règim d’incendis d’aquest país ha augmentat de manera alarmant durant els últims anys, tant en freqüència com en intensitat. Només durant l’any 2014, més de 8000 focus d’incendis van ser els responsables de la crema de 130.000 ha de vegetació. Es considerava el pitjor any de la història recent… fins ara. Centenars de milers d’hectàrees d’àrea cremada són avui el resultat de més de 100 focs actius des de fa un mes, sobretot a la zona centre-sud de Xile. Els incendis predominen a regions amb plantacions de pi i eucaliptus, on ha augmentat la superfície ocupada per espècies de plantes especialment inflamables.

D’una banda, la gestió forestal intensiva provoca l’acumulació de combustible disponible pel foc. D’altra banda, les poblacions locals rebutgen l’activitat de les empreses del sector agroforestal en el seu territori, generant conflictes que de vegades acaben en incendis provocats.

Aquestes tendències en la presència del foc en els ecosistemes forcen canvis en la germinació de les plantes autòctones i afavoreixen certes espècies invasores millor adaptades al foc. La situació suposa una amenaça creixent, no només en l’àrea forestal, sinó també en els marges de les ciutats més poblades de Xile, com la ciutat de Valparaíso, on perillen persones i bens materials. Es requereixen de plans d’acció territorial que inclogui avaluacions de risc d’incendis i una alt nivell de conscienciació i participació de la població.

Referència: “Úbeda, X.; Sarricolea, P. (2016) Wildfires in Chile: A review. Global and Planetary Change, 146: 152-161”

Departament de Geografia – Universitat de Barcelona